Totalul afișărilor de pagină

duminică, 7 septembrie 2014

Suferință și demnitate în închisorile comuniste

Pe 1 august am primit ultima mărturie de la un domn care a făcut închisoare din motive politice. Era a doua noastră întâlnire și prima oară l-am simțit cum șovăie dacă să se întâlnească sau nu cu mine. Ar fi fost o mare pierdere pentru mine, fiindcă din câteva schimburi de vorbe mi-am dat seama că e o persoană rară, un om care știe cine este și prin ce a trecut, dar nu vrea deloc să iasă în față, să-şi înalţe glasul peste ceilalţi sau chiar deasupra lor. De aceea nici nu a dorit să îi înregistrez mărturia cu numele real. În cele câteva ore pe care le-am petrecut alături de domnul V, am coborât din nou în trecutul acela teribil, în care Securitatea era atotputernică şi juca vieţile oamenilor la o uriașă ruletă rusească. Pentru câteva vorbe rostite împotriva conducerii, pentru critică adusă armatei poporului, pentru îndrăzneala de a gândi liber, erai înşfăcat de moara de zdrobit oameni. Tânărul V a fost aruncat în temniţă pentru vorbe. Cât credeţi că poţi primi pentru vorbe? 1 an? 5 ani? Poate 10? Credeţi că era suficient pentru justiţia poporului?
Nu, tânărul V a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică !
În Ocnele Mari, în Gherla, în Periprava. La muncă la stuf, la muncă la diguri, la munci agricole, la muncă în fabrică. Pentru a-şi ispăşi îndrăzneala de a spune liber ce gândea. Astăzi când spunem tot ce ne trece prin cap, când în ziare sau la televizor citim sau auzim toate trăznăile din lume, nici nu putem concepe că a fost o vreme când cineva îţi confisca viaţa pentru cuvinte! Apoi te tortura, apoi te înfometa, apoi te înfrigura, apoi îţi ucidea prietenul în braţele tale, apoi te arunca în celula neagră de Crăciun…
Şi totuşi tinereţea, constituţia sa fizică şi psihică l-au salvat. Acolo pe bac unde colegii mureau în fiecare zi, în fiecare noapte, el a supravieţuit. Trăind, el i-a învins cumva pe cei ce-l aruncaseră în acest infern. Au fost şi zile bune în care s-a aflat în compania unor personalităţi, alături şi de la care a învăţat anumite lucruri ce l-au ajutat mai apoi în viaţă. Prietenia cu scriitorul Alexandru Ivasiuc a continuat şi după eliberare, până la moartea tragică a acestuia la marele cutremur din 1977. Poveştile sale despre părintele Chiriac din Humulesti, pilotul Teodor Greceanu, Ion Toba Hatmanul, Lambrino şi mulţi alţii întregesc un univers concentraţionar în care s-a şi trăit, s-a şi învăţat, s-a şi gândit. Umorul şi încercarea de a lua lucrurile mai în joacă l-au ajutat să depăşească mai uşor greutăţile detenţiei. Şi acum, când povesteşte, râde de unele situaţii, face haz de necaz, găseşte şi binele din mult negrul din închisorile prin care a trecut. Pare un om ce a trăit atâtea încât puţine lucruri îl mai pot impresiona, le-a văzut pe toate, a fost încercat de toate şi a reuşit să iasă din toate cu sufletul neamanetat. Bineînţeles că după eliberare şi intrarea în marea închisoare organele de stat i-au făcut propuneri în mai multe rânduri, a fost urmărit cu stricteţe. Atenţia sa de fost deţinut a devenit şi mai vigilentă, mai utilă, reuşind să iasă din mai multe situaţii complicate. Iar după 1989 a luptat pentru a-şi primi drepturile, deşi ar fi fost drept ca măcar atunci să se recunoască şi să se desumfle marea minciună a proceselor inventate arbitrar. Iar cei ce au suferit să primească o compensaţie justă. Dar a trebuit să treacă 20 de ani pentru ca legea 221/2009 să dea ceva speranţe celor care au mai ajuns până aici. Dar bineînţeles că şi această lege a fost  blocată de către instituţiile democratice ale statului român, Curtea Constituţională şi Parlamentul României. Oare domnul V şi cei câţiva mii de octogenari şi nonagenari deţinuţi politici şi deportaţi mai meritau acesta ultimă palmă? Ascultaţi-l pe domnul V povestind despre Gherla şi apoi citiţi vă rog şi răspunsul ministrului Justiţiei, dar şi scrisoarea domnului Octav Bjoza către acesta.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu